Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Gud har många barn

Christer Åberg
2021-11-03 15:00

Vi ska nu se i vårt studium att Gud har många barn — alla de som tror på Guds Sons namn. De har blivit födda på nytt genom den helige Ande och Gud själv har blivit Fader och vi får kalla honom med det innerliga ordet pappa. Att vi som tror på Jesus har blivit Guds barn får inte förväxlas med att Jesus är Guds enfödde Son, vilket betyder att han är helt unik. Det finns ingen annan som han. Jesus position är helt enastående som han inte delar med någon.

Från muslimskt håll kan man numera ofta höra som ett inlärt mantra att "Gud har inga barn". Man säger detta därför att man i moskén har lärt sig att använda denna retorik för att gå emot och förvirra kristna och till och med förneka för sig själva att Gud har en Son.

Men först måste vi reda ut vad muslimerna egentligen menar när de talar om "Gud". Menar de Bibelns Gud? Naturligtvis inte. De menar Allah — Koranens gud. Och Allah har inte många barn. Han har inga alls! Och inte heller har han en enfödd son som han har sänt till världen. Men det har Bibelns Gud! Han har sänt sin enfödde Son till världen.

Bibelns Gud

När jag säger "Gud" så menar jag alltid Bibelns Gud. Jag menar aldrig Allah eller någon annan gud. Och jag ska säga dig att Bibelns Gud har många barn alla de som tror på att Jesus är Guds Son !

Joh 1:12. Men så många som tog emot honom, åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn.

Den här versen från Bibeln säger uttryckligen att alla de som har tagit emot Jesus Kristus Guds Son är Guds barn. Så när en del muslimer säger att Gud inte har några barn så vet de oftast inte vad de talar om eftersom de inte känner till vad Bibeln säger. Det är bara ett inlärt mantra eller retorik som de har hört i moskén för att få de kristna att förlora diskussionen.

Jag vill säga i det här sammanhanget att det är väldigt viktigt att du håller dig till Jesus och pekar på honom och talar om honom så att du inte börja diskutera olika frågeställningar där Jesus inte är med.

Dessutom är det ett fult knep (och ett vanligt knep) att ta upp olika frågeställningar som du kanske inte har tänkt på eller känner till så bra för att få dig bort från ämnet. Och ämnet är alltid Jesus.

Samtala alltid om Jesus

Du ska du aldrig låta dig luras till att börja diskutera om någonting annat än Jesus. Ha alltid med Jesus i samtalet. Dras inte med att diskutera olika ämnen där Jesus inte finns med. Skulle någon ta upp ett sådant ämne så ska du direkt gå tillbaka till Jesus så att samtalet är centrerat omkring honom. För det står och faller med Jesus.

Får Jesus inte vara med kan människor inte komma till tro på honom och bli frälsta. Och det ska vara den bibliske Jesus som samtalet ska handla om och inte någon annan skrifts Jesus.

Det är inte till exempel Koranens Jesus som du diskuterar om eller Mormonernas Jesus eller New Age Jesus utan Bibelns Jesus - Han som är Kristus Guds Son!

Vilka är Guds barn?

Då ska vi titta närmare på den fantastiska versen Joh 1:12 som vi citerade och som är en av mina favoritverser i Bibeln.

"Men åt alla dem som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn".

Här står det uttryckligen att det är bara de – endast de - - som har tagit emot Jesus Kristus som är Guds barn.

Och det är många runt om i hela världen som har tagit emot Jesus. Det är inte någon liten klubb utan det är miljontals och åter miljontals människor. Statistiken säger att det är hundratusentals människor varje dag som tar emot Jesus.

En statistik säger att det är upp emot 400 000 människor, en annan att det kan röra sig om 800 000. Vilket fall som helst så har det aldrig någonsin i historien varit så många människor som blir frälsta runt om i världen som det blir idag.

Så Bibelns Gud har verkligen många barn!

Hur tar man emot Jesus?

Hur tar man emot Jesus? Man tror på honom.

"… åt dem som tror på hans namn…"

Att ta emot Jesus är detsamma som att tro på honom. Man tror alltså att han är den som han säger sig att vara. Nämligen Kristus Guds Son.

Joh 3:36. Den som tror på Sonen har evigt liv, men den som inte tror på Sonen ska inte få se livet, utan Guds vrede förblir över honom.

Bibeln säger att den som tror på Sonen har evigt liv. Men den som inte tror på Sonen ska inte få se livet. Med andra ord blir du frälst då du tror på Sonen.

Versen Joh 1:12 innehåller så många sanningar. Att tro på Jesu namn innebär att man tror att Jesus är Herren. Det är när du bekänner att Jesus är Herren och du tror i ditt hjärta att Gud har uppväckt honom från döda som du enligt Romarbrevet 10:9 blir frälst.

Rom 10:9. För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst.

Filipperbrevet 2 säger att Jesus har fått namnet Herren, vilket alla knän ska böja säg och alla tungor bekänna.

Fil 2:10. för att i Jesu namn alla knän ska böja sig, deras som är i himlen och på jorden och under jorden, 11 och för att alla tungor ska bekänna att Jesus Kristus är Herren, Gud, Fadern, till ära.

Endast i Jesu namn blir du frälst

Bibeln säger också enligt Apostlagärningarna 4:12 att det finns inget annat namn givit till människor genom vilket vi kan bli frälsta.

Apg 4:12. Det finns ingen frälsning hos någon annan. För det finns inget annat namn under himlen, som är givet bland människor, genom vilket vi kan bli frälsta.

Du kan endast bli frälst genom Jesu Kristi namn. Några andra gudars namn kan inte frälsa.

Gud har i den här sista tiden ställt fram Jesus som den ende Frälsaren. Hur mycket du än skriker dig hes på andra gudars namn så blir du inte frälst, men när du ropar på Jesus så blir du ögonblickligen frälst.

Upp 9:20. Men resten av människorna, som inte hade blivit dödade av dessa plågor, omvände sig inte från sina händers verk, så att de slutade tillbe onda andar och avgudar av guld och silver och koppar och sten och trä, som varken kan se eller höra eller gå.

Anledningen till att du inte kan bli frälst om du ropar på andra gudars namn är att de inte kan höra dig eftersom de är falska gudar!

Vilka är Guds barn?

Då Bibeln säger att du blir Guds barn så är det samma sak som att bli frälst. Alla människor är inte frälsta. Det är endast de som har tagit emot Jesus.

På samma sätt är naturligtvis inte alla Guds barn, eftersom alla är inte frälsta. Det är med andra ord fel och helt obibliskt att säga att alla människor är Guds barn. Frälsta och Guds barn är endast de som har tagit emot Jesus som Herren och tror på honom.

Gal 3:26. för ni är alla Guds barn genom tron på Kristus Jesus.

Det är på grund av Guds ofantliga kärlek till oss att vi får kallas för Guds barn. Han tar upp oss i sin famn och gör oss till sina egna barn i Jesus Kristus!

1 Joh 3:1. Se vilken kärlek Fadern har skänkt oss, att vi får kallas Guds barn. Därför känner världen inte oss, eftersom den inte känner honom.

Född av Gud

Då du tar emot Jesus och blir frälst så händer det verkligen någonting i ditt inre. Det som sker är ett Guds mirakel. Nästa vers, Joh 1:13, förklarar vad som sker.

Joh 1:13. De som blev födda, inte av blod, inte heller av köttets vilja, inte heller av någon mans vilja, utan av Gud.

När man tar emot Jesus som Herren i sitt liv blir man född av Gud. Jesus säger att man blir född på nytt.

Joh 3:3. Jesus svarade och sa till honom: Sannerligen, sannerligen säger jag dig: Om en människa inte blir född på nytt, kan hon inte se Guds rike.

Man blir Guds barn och Gud blir ens far. Denna nyfödelses under är inte någon köttslig födelse som sker efter en mans vilja utan det är ett verk av Gud genom den helige Ande.

Rom 9:8. Det vill säga: Guds barn är inte de som är barn efter köttet, utan de som är barn efter löftet, de räknas som säd.

När någon tar emot Jesus kommer Guds Ande in i den personens ande och föder den personen på nytt.

Joh 3:8. Vinden blåser vart den vill, och du hör dess sus, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den far. Så är det med var och en som är född av Anden.

Det är alltså ingen tom ritual då man tar emot Jesus, utan det händer verkligen något. Man blir född på nytt, Gud blir Fader och man blir hans barn. Bibeln säger att man då blir en ny skapelse.

2 Kor 5:17. Därför, om någon är i Kristus så är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, allt har blivit nytt.

Innan man blir född av Gud är man inte hans barn, men då man tar emot Jesus, föds på nytt blir man hans barn. Är man barn till Gud då är Gud Fader och vi får kalla honom för det.

Rom 8:15. För ni har inte fått träldomens ande, så att ni på nytt måste frukta, utan ni har fått barnaskapets Ande, i vilken vi ropar: Abba, Fader.

Vi får ropa: "Abba, Fader!" Abba betyder pappa, vilket betyder ett innerligt barnaskapsförhållande med Gud som vår Far. Vi har blivit hans barn genom nyfödelsen under och får kalla honom för pappa.

Att vi verkligen är Guds barn som har tagit emot Jesus säger Guds Ande själv.

Rom 8:16. Anden själv vittnar med vår ande att vi är Guds barn.

Guds Ande i oss vittnar tillsammans med vår ande att vi är Guds barn. Vi vet att vi är Guds barn eftersom vi har vittnesbördet i vårt inre. Ingen kan ta det ifrån oss. Det handlar om en hundra procentig förvissning. Detta bibelord uppmuntrar också den troende som vill kunna höra Guds röst. För här hör han verkligen Guds röst som talar i hans inre att han är Guds barn.

Guds son

Gal 4:6. Eftersom ni nu är söner, har Gud sänt sin Sons Ande i era hjärtan, som ropar: Abba, Fader.

Bibeln säger tydligt att Jesus Kristus är Guds Son. Och när man tar emot Jesus blir man född på nytt av Guds Ande. Då blir man söner - Guds barn. Betyder detta att man då blir lika mycket Guds Son som Jesus och blir lika dan som han?

Kort svar för att ingen ska missförstå: Nej!

Eller ska man ställa frågan så här: Eftersom Jesus kallas för Guds Son är det av samma orsak som vi kallas för Guds barn som har blivit födda på nytt?

Kort svar: Nej!

För skulle det vara så då förminskar man Jesus till någon som han inte är. Jesus är verkligen Guds Son vilket han har varit innan världen skapades.

Ibland översätter man i Bibeln med att Jesus är Guds ende son, men det är inte rätt eftersom vi nu har sett att Gud har många barn — alla de som tror på Jesus. Nej den rätta översättningen är Guds enfödde Son.

Att Jesus är enfödd betyder att han är helt unik. Det finns ingen annan som han. Han är verkligen Guds Son från evighet som Gud Fadern har sänt till världen.

Joh. 1:14 Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, den härlighet som den Enfödde har av Fadern, full av nåd och sanning.

Joh. 1:18 Ingen har någonsin sett Gud. Den enfödde Sonen, som är vid Faderns bröst, han har förklarat honom.

Joh. 3:16 Ty så älskade Gud världen att han gav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.

Joh. 3:18 Den som tror på honom blir inte dömd, men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte har trott på Guds enfödde Sons namn.

Hebr. 11:17 Genom tron bar Abraham fram Isak som offer när han blev satt på prov. Sin enfödde son bar han fram som offer, trots att han hade fått löftena,

Det här bibelordet är intressant eftersom det står om Abrahamsson enfödde son. Det står inte "ende" eftersom Abraham hade ytterligare en son — Ismael. Vi förstår av texten att Isak var en speciell son för honom — unik — hans enfödde son.

Texten handlar ytterst om Jesus — en profetia på att Gud skulle offra sin enfödde son på Golgata kors — den son som han hade kär.

1 Joh. 4:9 Genom detta uppenbarades Guds kärlek till oss, att Gud sände sin enfödde Son till världen, för att vi skulle leva genom honom.

Det råder alltså inget tvivel. Jesus är Guds enfödde Son medan vi som tror på Jesus har blivit Guds barn.

Gud har många barn

Vi har nu sett i vårt studium att Gud har många barn — alla de som tror på Guds Sons namn. De har blivit födda på nytt genom den helige Ande och Gud själv har blivit Fader och vi får kalla honom med det innerliga ordet pappa. Att vi som tror på Jesus har blivit Guds barn får inte förväxlas med att Jesus är Guds enfödde Son, vilket betyder att han är helt unik. Det finns ingen annan som han. Jesus position är helt enastående som han inte delar med någon.

Vi har därmed bevisat i detta studium att Gud har många barn!

LÄS OCKSÅ: Gud vittnar om sin Son

Christer Åberg

#Undervisning #Guds Son #Guds barn #Islam #Koranen #Allah

Dela:

0 kommentarer

Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-05-26 22:39
Jesus grip in och hela mej. Orkar inte må så här längre.

6 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade

John Bunyan och "Kristens resa": En av den kristna litteraturens mest inflytelserika verk

Musik och vittnesbörd i Allianskyrkan den 25 maj

En andlig resa i Hasselas stillhet och naturskönhet

Skapelsen del 1 - I början skapade Gud himmel och jord

Jesus har farit upp under jubel

Gud har farit upp under jubel - Profetia på Jesu Kristi himmelsfärd

Christer Åberg sjunger "Du behöver Jesus" i programmet "Varför Jesus?"

Varför Jesus? Christer Åberg Kanal 10 den 8 maj

Jag ska aldrig dö - Christer Åberg, Nenne Lindberg


Senaste kommentaren

Anders - 24/05-24 10:32
Tack Christer för denna skriftliga predikan. Viktigt att förstå vad Jesus menar. Den helige Ande hjälper oss att förstå. Tack! Gud välsignar dig, I Jesus namn. Amen

Skrevs i Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM