Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Guds Son i Gamla testamentet

Christer Åberg
2022-07-12 02:32

Jesus i GT

I Gamla Testamentet står det att Gud har en son

Det är inte bara nya testamentet som talar om Guds son utan även det gamla testamentet. Och När Jesus kom var det många som kom till tro på honom eftersom de förstod att det är han som är denna Guds son som det står skrivet om i gamla testamentet.

"Ut ur Egypten kallade jag min son"

Hos 11:1: "När Israel var ung fick jag honom kär, och ut ur Egypten kallade jag min son."

I Hoseas bok står det klart och tydligt att Gud har en son. Och i Matteus 2:15 ser vi att den sonen är Jesus Kristus.

Matt 2:15: "Där stannade han tills Herodes hade dött, för att det skulle uppfyllas som Herren hade sagt genom profeten: Ut ur Egypten kallade jag min son."

Flera hundra år innan det hände profeterar Hosea att Gud skulle kalla sin son ut ur Egypten. 

Detta skedde efter då Josef och Jesu mor Maria hade flytt med Jesus till Egypten för att undkomma kung Herodes vansinne då han lät mörda många småbarn eftersom han ville åt Jesus. 

Sedan det var säkert för dem att lämna Egypten så går den gamla testamentliga profetian i uppfyllelse: Ut ur Egypten kallade jag min son.

"Vad heter hans son?"

I Ordspråksboken frågar författaren vad Guds son heter. Med andra ord: Gud har en son som dessutom har ett namn.

Ord 30:4: "Vem har stigit upp till himlen och kommit ner igen? Vem har samlat vinden i sina händer? Vem har knutit in vattnet i ett kläde? Vem har fastställt jordens alla gränser? Vad heter han, och vad heter hans son - du vet det ju?"

Det är intressant att se att författaren svara på frågan vad Guds son heter. Han säger: du vet det ju? Med andra ord visste den som läste detta vad Guds son heter. Namnet var inte okänt för honom. 

Och denne Guds son förklarar Jesus själv i nya testamentet att det är han.

Joh 3:13: "Och ingen har stigit upp till himlen utom han som kom ner från himlen, Människosonen [Jesus], som är i himlen."

Det är denne Jesus som har stigit upp till himlen och kommit ner igen. Gamla testamentet är helt fantastiskt i sin exakta beskrivning av Jesus Kristus Guds son.

Guds Son

Dan. 3:25 Han svarade och sa: Se, jag ser fyra män, som fritt går omkring mitt inne i elden, och ingen skada har skett dem, och den fjärdes utseende är lik Guds Son.

Daniels bok skrevs cirka 500 till 600 år innan Jesu födelse. Tre män kastas i den brinnande ugnen men det var en fjärde man befann sig också i ugnen som beskyddade och räddade de tre. 

När kung Nebukadnessar ser den fjärde mannen säger han att han ser ut som Guds son. Här talade han alltså om att Gud har en son. 

Och detta verkar inte vara något konstigt påstående av författaren eller människorna runt omkring kungen. Den fjärde mannen som han såg var ingen mindre än Jesus Kristus i sin föruttillvaro innan han blev en människa. Daniels bok säger alltså att att Gud har en son.

Ps. 2:12 Ge Sonen hyllningskyss, så att han inte blir vred och ni förgås på vägen, även om hans vrede bara blossar upp lite. Välsignade är alla de som förtröstar på honom.

Psaltaren säger klart och tydligt att vi ska ge sonen hyllningskyss. Vem är denne sonen? Jesus själv förklarar i Nya testamentet att det är han.

Joh 5:23 för att alla ska ära Sonen, såsom de ärar Fadern. Den som inte ärar Sonen ärar inte heller Fadern, som har sänt honom.

Gud själv säger i Gamla testamentet att han har en Son.

Ps. 2:7 Jag ska förkunna om ett beslut: HERREN har sagt till mig: Du är min Son, i dag har jag fött dig.

Och i Nya testamentet ser vi att denne Son är Jesus Kristus:

Apostlagärningarna 13:33 det har Gud uppfyllt åt oss, deras barn, genom att han har rest upp Jesus, såsom det också står skrivet i andra psalmen: Du är min Son, i dag har jag fött dig. 
 Hebreerbrevet 1:5 För till vilken av änglarna har han någonsin sagt: Du är min Son, jag har i dag fött dig? Eller vidare: Jag ska vara hans Fader, och han ska vara min Son
 Hebreerbrevet 5:5 5 Så har inte heller Kristus förhärligat sig själv för att bli överstepräst, utan han som sa till honom: Du är min Son, jag har fött dig i dag,

Dessutom står det som Hebr 1:5 citerar "Jag ska vara hans Fader, och han ska vara min Son" i 2 Samuelsboken 7:

2 Sam 713 Han ska bygga ett hus åt mitt namn, och jag ska befästa hans kungatron för evigt. 14 Jag ska vara hans far och han ska vara min son. Gör han något orättfärdigt ska jag straffa honom med människors ris och med plågor som drabbar människors barn.

Det råder alltså ingen tvivel om att gamla testamentet säger att Gud har en son. När människor bekände att Jesus Kristus är Guds son så var det ingen överraskande och chockerande nyhet över att Gud skulle ha en son. Det visste de redan eftersom de hade läst gamla testamentet. Och när de såg Jesus och träffade Jesus så förstod de att det är denne Jesus som är Guds son som skulle komma världen.

Joh 11:27 Hon sa till honom: Ja, Herre, jag tror att du är Kristus, Guds Son, som skulle komma i världen.

Här bekänner Marta inför Jesus att han är Kristus, Guds Son. Var han hon fått det ifrån att Gud skulle ha en son? – Från Gamla testamentet.

Ifrågasatte inte om Gud har en son

När översteprästerna konfronterade Jesus huruvida han var Guds son så är det väldigt intressant att lägga märke till att de inte ifrågasatte huruvida om Gud har en son eller ej, det förstod de från gamla testamentets skrifter, det som de ifrågasatte var om denne Guds son är Jesus.

Luk. 22:70 Då sa de alla: Så är du alltså Guds Son? Och han sa till dem: Ni säger det, för att Jag Är. 

När Jesus fick den frågan så bekände han att han verkligen är Guds son.

Det var den här bekännelsen som var orsaken till att Jesus blev dömd till döden på korset. 

Joh. 19:7 Judarna svarade honom: Vi har en lag, och enligt vår lag måste han dö, för han har gjort sig själv till Guds Son. 

De ifrågasatte alltså inte om Gud har en son. De sa inte: Det begriper du väl att Gud inte har någon son, utan det som de inte ville acceptera och tro på var att denne son skulle vara Jesus.  

Gamla testamentet är alltså övertydlig: Gud har en Son, och denne Son uppenbaras i Nya testamentet att det är Jesus.

Guds Son är Gud

Nu vill jag nämna en mycket intressant sak. I Gamla testamentet står det:

Ps 45:6: "Gud, din tron står i evigheters evighet, ditt rikes spira är rättens spira."

Vi läste att Guds tron står i evigheters evighet. I Nya testamentet läser vi vem denne Gud är:

Hebr 1:8: "Men om Sonen säger han: Gud, din tron står i evigheters evighet, och rättens spira är ditt rikes spira."

Denne Gud är alltså Sonen – Jesus Kristus och hans tron står i evigheters evighet.

När du kysser Sonen som det står i Ps 2:12 och ärar honom, som Jesus säger i Joh 5:23, ja, då blir du frälst!

Joh. 3:36 Den som tror på Sonen har evigt liv, men den som inte tror på Sonen ska inte få se livet, utan Guds vrede förblir över honom.

Hela Bibeln

Förutom dessa bibelord finns det andra sammanhang i gamla testamentet som talar om Guds Son. Till exempel sådana ställen när Abraham skulle offra sin son som är en bild på att Gud offrade sin son Jesus på Golgata kors. Eller Melkisedek som Abraham offrade tionde till. Hebreerbrevet 3:7 säger att denne Melkisedek är lik Guds Son. 

Faktum är att hela Bibeln är skriven för att vi ska tro att Jesus är Kristus Guds Son.

Joh 20:30 Och i sanning gjorde Jesus i sina lärjungars åsyn också många andra mirakler som inte är uppskrivna i denna bok. 31 Men dessa har blivit nedskrivna, för att ni ska tro att Jesus är Kristus, Guds Son, och för att ni genom tron ska ha liv i hans namn.
Luk 24:27 Och han [Jesus] började med Mose och alla profeterna och förklarade för dem det som gällde honom i alla Skrifterna.
Rom 1:1 Paulus, Jesu Kristi tjänare, kallad till apostel, avskild till att predika Guds evangelium, 2 vilket han förut har utlovat genom sina profeter i de heliga Skrifterna, 3 om hans Son som är född av Davids säd efter köttet, 4 och som med kraft är bevisad vara Guds Son enligt helighetens Ande, genom uppståndelsen från de döda, Jesus Kristus, vår Herre.

Och hela Bibeln handlar om Jesus Kristus Guds Son. Då du tror på denne Sonen så är du frälst.

Christer Åberg

# #Guds Son #Jesus Kristus #Gamla testamentet #GT #Nya testamentet #NT #Undervisning #Bibelstudium #Jesus i GT

Dela:

0 kommentarer

Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-05-25 21:21
Min kära syster har blivit avlurad på massor av pengar. De fick henne att ta lån.. Hur kan hon bli fri igen Jesus? Bara du Jesus bara du! Gode Gud rädda henne!!!

1 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade

John Bunyan och "Kristens resa": En av den kristna litteraturens mest inflytelserika verk

Musik och vittnesbörd i Allianskyrkan den 25 maj

En andlig resa i Hasselas stillhet och naturskönhet

Skapelsen del 1 - I början skapade Gud himmel och jord

Jesus har farit upp under jubel

Gud har farit upp under jubel - Profetia på Jesu Kristi himmelsfärd

Christer Åberg sjunger "Du behöver Jesus" i programmet "Varför Jesus?"

Varför Jesus? Christer Åberg Kanal 10 den 8 maj

Jag ska aldrig dö - Christer Åberg, Nenne Lindberg


Senaste kommentaren

Anders - 24/05-24 10:32
Tack Christer för denna skriftliga predikan. Viktigt att förstå vad Jesus menar. Den helige Ande hjälper oss att förstå. Tack! Gud välsignar dig, I Jesus namn. Amen

Skrevs i Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM