Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Psalm 83-kriget kan vara en föregångare till Gog och Magog-kriget

Mikael Walfridsson
2023-04-17 09:19

GÄSTBLOGG - Alla åsikter är skribentens egna.

/bild/krig-1681679976.jpg

När Turkiets president Erdogan häromdagen proklamerade att "den muslimska världen måste enas mot Israel", var det ett stort profetiskt tecken som pekar på inte bara Jesu återkomst, utan också uppfyllandet av många profetior som rör Israel.

Tyvärr kommer det att finnas en tid av nöd för det judiska folket, som också kallas "Jakobs nöd", innan Herren kommer tillbaka till Israel och det judiska folket för att upprätta det efterlängtade Gudsriket på jorden. Men i och genom denna nöd kommer det att finnas en kvarleva och en rest som Herren kommer att fullborda sina löften och förbund med. I detta inlägg tar vi utgångspunkt i några av de krig som Israel kommer att vara en del av i ändens tid.

Gog-kriget 

Hesekiels profetior är skrivna i kronologisk ordning, och i mitten av Israels ”pånyttfödelse” (Hes 36-37) och beskrivningen av det messianska riket (Hes 40-48) hittar vi Gog/Magog kriget. Det betyder att vi kan förvänta oss att kriget utspelar sig någon gång mellan 1948 och slutet på den stora nöden, alltså precis innan 1000-årsrikets början.

Hesekiel 37-39 beskriver en tid då Israel har återupprättats i sitt land, men kommer att uppleva en invasion från länder från norr efter att Gud har satt krokar i deras käftar. Till skillnad från Harmageddon-kriget, som beskrivs på flera ställen i Bibeln, är Gog/Magog-kriget bara utförligt beskrivet i Hesekiel. Många olika länder drar upp mot Israel för att invadera landet, men Gud bevisar sin makt och beskyddar Israel från sina fiender. I det här kriget ser vi en koalition av länder som drar mot Israel. Det kan vara länder som Ryssland, Turkiet, Iran, Etiopien (den svarta delen av Afrika), Libyen (den norra delen av Afrika), Armenien och delar av Ryssland mellan Svarta havet och Kaspiska havet. Det kan också omfatta Ukraina, Kazakstan, och möjligtvis även Georgien och Azerbadjan.

Psalm 83-kriget

Psalm 83:1-9 – Ty se, dina fiender larmar, och de som hatar dig lyfter huvudet. Mot ditt folk har de onda planer, de rådslår mot dem som du beskyddar. De säger: ”Kom, vi utrotar dem, så att de inte mer är ett folk och så att de inte mer är ett folk och så att ingen mer tänker på Israels namn. I enighet rådslår de med varandra, de sluter förbund med dig.

Psalm 83 är troligen skriven omkring slutet av kung Salomos regeringstid, runt 900 f.Kr. I Psalm 83 ser vi återigen en konstellation mot Israel. Till skillnad från Gog/Magog-kriget, som består av länder som ligger längre bort från Israel, ser vi här en attack mot Israel av länder och folkgrupper som ligger nära och runt omkring Israel. Med andra ord är det Israels grannländer som går emot Israel för att föra krig och erövra landet och Jerusalem.

I denna psalm möter vi länder som Edoms tält och Ismaeliterna (palestinier och södra Jordanien), Moab (palestinier och centrala Jordanien), Hagariterna (Syrien), Gabal och Tyrus (Hizbollah och Libanon), Ammon (palestinier och norra Jordanien), Amalek (araber från Sinaiområdet), Filisteerna (Hamas från Gazaremsan) och Assur (Syrien och norra Irak).

Än så länge har vi inte från ett historiskt perspektiv sett dessa länder i Psalm 83 attackera Israel. Många menar att denna profetia fick sin början år 1948, men att den ännu inte har uppfyllts. "Psalm 83-kriget" kan vara föregångaren till Gog/Magog-kriget, som möjligen utspelar sig i början av vedermödan. Det kan vara på grund av "Psalm 83" och "Gog/Magog"-krigen som Antikrist sluter ett 7-årigt förbund med Israel och skapar en tillfällig fred i Mellanöstern.

Syrien och Damaskus-kriget

Jes 17:1 - Se, Damaskus skall upphöra att vara en stad, det skall bli en ruinhög.

I Jesaja möter vi en profetia som hänvisar till Damaskus, som också är huvudstaden i Syrien. Damaskus är en av, eller kanske den äldsta staden i världen med sina två miljoner invånare, och vi har ännu inte sett fullbordningen av denna profetia som talar om att Damaskus ska upphöra att vara en stad.

Damaskus förstörelse har egentligen inte med Israel att göra, men den är värd att nämna eftersom Israel indirekt kan vara orsaken till att staden förstörs. Syrien får militärt stöd från Iran och politiskt stöd från Ryssland och Kina. Israel ligger i konflikt med Syrien och utför militära operationer i Syrien och närmar sig alltmer Damaskus. Är det genom krig med Israel som Syrien kommer att få uppleva uppfyllandet av denna profetia?

Israels nöd 

Jeremia 30:7 - Ve! Detta är en stor dag, den liknar ingen annan. Det är en tid av nöd för Jakob, men han ska bli räddad ur den.

Det är inte bara ändetidens krig som Israel måste genomgå innan Herren frälser det judiska folket. Jakobs nöd pekar på den fruktansvärda nödtid som drabbar Israel genom Antikrists förföljelse av det judiska folket. Detta får sin början när Antikrist invaderar Jerusalem mitt under vedermödan.

I Daniels bok kan vi läsa om denna nödtid, som innebär Antikrists tyranniska regim i ändetiden. Detta inkluderar hans ockupation av Jerusalem, avskaffandet av det dagliga offret, förödelsens styggelse och hans krig mot de heliga. Både Jeremia, Daniel och Jesus beskriver denna nödtid för det judiska folket.

Dan 12:1 – På den tiden skall Mikael träda upp, den store fursten, som står som försvarare för dina landsmän. Det kommer en tid av nöd, som inte har haft sin like ända från den dag då människor blev till, ända till den tiden. Men på den tiden skall alla bland ditt folk bli frälsta som finns uppskrivna i boken.
Matt 24:21 – Ty då skall det bli en så stor nöd att något liknande inte förekommit sedan världens begynnelse och aldrig mer skall förekomma.

Vi kan se att denna nöd är kopplad till ändetiden genom att båda dessa verser talar om lidande som är förknippat med ändetidens händelser såsom uppståndelsen av de rättfärdiga och Messias återkomst.

Antikrists utrotningskrig

Sak 13: 8 – Det skall ske i hela landet, säger HERREN, att två tredjedelar skall utrotas och gå under, men en tredjedel skall lämnas kvar.  

Denna profetia talar om den fruktansvärda nöd som Israel kommer att gå igenom och som resulterar i att endast en tredjedel av befolkningen överlever. Det är oklart om den grupp av judar som flyr till öknen ingår i denna tredjedel eller om det bara är ”Jerusalem folket” som blir kvar i staden efter förödelsens styggelse.

Tills dess att det judiska folket har erkänt Jesus som sin Messias och frälsare, och deras nöd övergår till en födslovånda av djup ånger och omvändelse, kommer de att vara utsatta för Antikrists förföljelse (Mika 5:3-4). I ett sista försök kommer Satan att försöka utrota det judiska folket en gång för alla.

Kvarlevan blir frälst

Rom 11:25-26 – Bröder, jag vill att ni skall känna till denna hemlighet, för att ni inte skall ha för höga tankar om er själva: förstockelse har kommit över en del av Israel och så skall det förbli, till dess att hedningarna i fullt antal har kommit in. Och det är så hela Israel skall bli frälst, som det står skrivet: Från Sion skall Frälsaren komma och skaffa bort all ogudaktighet från Jakob

Kvarlevan av Israel kommer till slut att erkänna att det endast finns frälsning genom tron på Kristus och hans fullkomliga seger på korset. Paulus profeterar om hela Israels frälsning och det judiska folkets slutliga födelse och frälsning.

Gud har inte förkastat sitt utvalda folk. När hedningarna har kommit in i fullt antal kommer födslovåndorna som har föregått Jesu återkomst att resultera i att ett helt folk föds på en enda dag, och då kommer hela Israel att bli frälst!

Syftet med Jakobs nöd

Jer 30: 11 - Ty jag är med dig, säger HERREN, för att rädda dig. Jag skall göra slut på alla de hednafolk bland vilka jag har spritt ut dig. Men dig skall jag inte tillintetgöra, utan jag skall bestraffa dig med rättvisa. Ty alldeles ostraffad kan jag inte lämna dig.

Jeremia kapitel 30 är en profetia som delvis har uppfyllts. Vers tre talar om att Israel först måste vara tillbaka i sitt hemland innan Jakobs nöd kan inträffa. Detta kommer senare att resultera i att Israel kommer att tjäna Messias som den kommande konungen i Israel (vers 9).

Syftet med Jakobs nöd och vedermödan är tvåfaldigt, och i vers elva kan vi tydligt se vad syftet är med den tid av lidande som kommer över världen.

Det ena syftet är att döma och straffa de nationer där judarna har varit utspridda i världen, och det andra syftet är att rena, disciplinera och korrigera den judiska nationen. Under vedermödan ska Israel få möjlighet att välja mellan Kristus och den falska Messias, Antikrist. Israel ska renas och förberedas för det kommande 1000-åriga riket.

Falskt fredsavtal

Det är farofyllda tider för Israel. Enligt Guds ord kommer Israel att skriva på ett falskt fredsavtal som kommer att innebära en falsk trygghet och en falsk fredsperiod för det judiska folket. Israel måste finnas kvar för att ändetidens profetior ska kunna uppfyllas. Med Israel tillbaka i sitt land och Jerusalem som huvudstad kan ändetidens profetior börja och få sin fullbordan. Fienden vet detta och gör sitt yttersta för att tillintetgöra det judiska folket och nationen Israel.

Guds trofasthet

Jer 31:3 - Med evig kärlek har jag älskat dig, därför låter jag min nåd bli kvar över dig

Det som gör skillnaden för Israel och det judiska folket är Guds trofasthet mot sina löften. Det är inte på grund av Israels trofasthet som Herren bevarar Israel, utan för att han har bestämt det. Israel skulle vara Guds egendomsfolk framför andra folk på jorden, bärare av Herrens förbund och löften, och genom det judiska folket skulle frälsningen komma.

Jesus kommer snart! 

Mikael Walfridsson

#Miael Walfridsson #Israel #Krig #Gog och Magog-kriget #Tidstecken

Dela:

0 kommentarer

Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-05-26 22:39
Jesus grip in och hela mej. Orkar inte må så här längre.

6 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade

John Bunyan och "Kristens resa": En av den kristna litteraturens mest inflytelserika verk

Musik och vittnesbörd i Allianskyrkan den 25 maj

En andlig resa i Hasselas stillhet och naturskönhet

Skapelsen del 1 - I början skapade Gud himmel och jord

Jesus har farit upp under jubel

Gud har farit upp under jubel - Profetia på Jesu Kristi himmelsfärd

Christer Åberg sjunger "Du behöver Jesus" i programmet "Varför Jesus?"

Varför Jesus? Christer Åberg Kanal 10 den 8 maj

Jag ska aldrig dö - Christer Åberg, Nenne Lindberg


Senaste kommentaren

Anders - 24/05-24 10:32
Tack Christer för denna skriftliga predikan. Viktigt att förstå vad Jesus menar. Den helige Ande hjälper oss att förstå. Tack! Gud välsignar dig, I Jesus namn. Amen

Skrevs i Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM