Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Rebecca och Isak – Församlingen och Kristus – Uppryckandet före vedermödan

Mikael Walfridsson
2022-11-09 16:55

GÄSTBLOGG - Alla åsikter är skribentens egna.

/bild/brudpar-1668009546.jpg

På samma sätt som att Isak är en bild på Kristus, och tjänaren Elieser är en bild på den helige Ande, är Rebecca en förebild på församlingen, Kristi brud.

1 Mos 17: 4 – ”Se, detta är mitt förbund med dig: Du skall bli fader till många folk.

1 Mos 17: 6 – Jag skall göra dig mycket fruktsam och låta folkslag komma från dig, och kungar skall utgå från dig.

Isaks födelse var ett uppfyllande av Guds löften till Abraham. Herren hade lovat Abraham en son tillsammans med Sara, och att Abraham skulle bli en stor nation och en fader till många folk, genom Isak.

Herren prövar Abrahams hjärta

När Sara är nittio år gammal, föder hon löftessonen på sin ålderdom, precis på det sätt som Herren hade lovat Abraham och Sara. Isak var alltså deras enda barn, som Herren skulle fullborda sitt förbund och sina löften igenom.

En tid därefter prövar Herren Abrahams hjärta, och ber honom gå tre dagsresor bort för att offra. Brännoffret på altaret skulle vara Isak, hans enfödde och älskade son.

Isak en bild på Kristus

När Abraham är lydig Herren, så är hela händelsen en skuggbild på det Gud gjorde på korset cirka 2000 år senare, och det finns mycket i historien som pekar på att Isak är en tydlig bild på Jesus Kristus:

Herren kallade Isak, Abrahams ”ende son”, även om Abraham redan hade ytterligare två söner just då. På samma sätt är Jesus Guds ende son. (1 Mos 22:2)

Isak skulle offras på samma plats där Jesus offrades på Golgata höjd. (1 mos 22:14)

Resan till offerplatsen tog tre dagar, på samma sätt som Jesus var i graven i tre dagar och nätter. (1 Mos 22:4)

Isak bar själv veden till brännoffret upp till platsen, på samma sätt som Jesus själv bar sitt kors sista vägen till korset. (1 Mos 22:6)

Abraham och Isak gick tillsammans och i samförstånd, på samma sätt som Fadern och Sonen var i samförstånd. (1 Mos 22:8)

Isak är alltså en tydlig bild på Jesus, och det verk som hände på Golgata kors. Abraham litade helt på Herren i situationen, och trodde Gud om att Isak skulle återuppstå igen efter offret.

Tjänaren Elieser – en bild på den helige Ande

1 Mos 15: 2-3 – Men Abram sade; ”Herre, Herre, vad skall du ge mig? Jag går ju bort barnlös, och arvinge till mitt hus är Elieser från Damaskus.” Abram sade vidare; ”Se, mig har du inte givit någon avkomma. En av mitt husfolk ska ärva mig.”

Senare när Isak ska hitta en brud, skickar Abraham sin äldste tjänare i sin hushållning, Elieser, att hitta en brud åt Isak bland sin egen släkt. Ingenstans i hela historien i kap 22, ser vi tjänarens namn. Men i 1 Mos kap 15:2 får vi veta att Abrahams äldste tjänare heter Elieser, och var från början arvinge till Abrahams hus.

I Joh 15:26-27, får vi veta flera saker om den helige Ande. Han har utgått från Fadern, och vittnar om Kristus. Han är samtidigt vår hjälpare och sanningens Ande.

Tjänaren Elieser är en bild på den helige Ande. Han hade blivit sänd av Abraham. Han var anonym och talade inte om sig själv, men vittnade för Rebecca, den kommande bruden, om Isak. På samma sätt talar den helige Ande inte om sig själv, men pekar och vittnar om Jesus till församlingen. Elieser möter Rebecca vid vattenbrunnen, som kan vara en bild på den helige Andes utgjutande i våra liv. Själva namnet Elieser, betyder på samma sätt som den helige Ande ”tröstare”.

Rebecca – Kristi brud

På samma sätt som att Isak är en bild på Kristus, och tjänaren Elieser är en bild på den helige Ande, är Rebecca en förebild på församlingen, Kristi brud.

Rebecca kommer från samma stad som Abraham, som då låg i Babylonien. Babylonien är en bild på den här världen, som också församlingen kommer och blivit tagna utifrån. Rebecca är samtidigt släkt med Abraham, och är på samma sätt som alla kristna, andligt talat är Abrahams säd. (Rom 4:16)

Rebecca får också gåvor av Elieser när hon möter honom, där den helige Ande på samma sätt ger församlingen nådegåvor allt efter sin vilja. När Rebecca har talat med tjänaren, springer hon hem och berättar om allt det hon har sett och upplevt. Församlingens uppgift är också att gå ut och berätta om ”de glada nyheterna” och vittna om allt det som Herren har gjort i våra liv.

Räddade från natten

Tjänaren Elieser ankommer på kvällen till brunnen i staden där Rebecca bor. Kvällen symboliserar oordning, kaos och förvirring, där natten är på väg som är en bild på själva vedermödan och Herrens dag.

Vi ser det på samma sätt i 1 Mos 24:63, där Isak möter sin blivande brud på kvällen. Han kommer emot henne, och han för in henne i sin mors tält, där Rebecca blir Isaks hustru.

En ren jungfru inför Kristus

Vi får veta att Rebecca är en ung flicka, som ingen man hade kommit nära (1 mos 22:16). På samma sätt är församlingen en ren jungfru inför Kristus, och trolovad med en enda man.

I slutet av historien, 1 mos 24: 62-67, ser vi att Isak (brudgummen) återvänder mot kvällen, innan natten (vedermödan), och Elieser (Guds Ande) håller på att föra (uppryckandet) Rebecca (bruden) för att möta Isak ansikte mot ansikte för första gången. På samma sätt kommer den helige Ande, att rycka upp församlingen, på kvällen, innan dess att natten och vedermödans tid börjar, och vi kommer att få se och möta Herren vår brudgum för första gången.

Avslutning

Rebecca och Isak är en underbar berättelse som samtidigt är en skuggbild på församlingen, Kristus och uppryckandet. 

På samma sätt som att tjänaren hämtar Rebecca på kvällen för att möta Isak, sin kommande man, innan natten börjar, kommer Herren att hämta och ta bort bruden innan dess att Guds domar kommer att gå ut över jorden. Vedermödan är inte ämnad för Herrens brud, och därför är församlingen sparad från tid och plats när det gäller vedermödans tid och domslut. 

Vårt saliga hopp, är vår Gud och Herre Jesus Kristus, som kommer att frälsa oss från den kommande domen och förena sig själv med sin kommande brud. 

Mikael Walfridsson

#Rebecka #Isak #Bibeln #Undervisning #Sista tiden #Uppryckandet #Församlingen #Bruden #Förebild

Dela:

3 kommentarer

Sven Thomsson - 11/11-22 10:17
AMEN! Mikael! Jag tror på uppryckandet innan vedermödan, fast en del menar annat. Hur skulle Brudgummen kunna låta sin älskade brud lämnas kvar i den förfärliga vedermödan, då Guds straffdomar ska drabba förhärdade människor som förkastat honom? Du som menar att Guds församling ska vara kvar i "den stora" nöden. Lämna den tanken!


Sven Thomsson - 11/11-22 10:36
Tack, Mikael för denna bibelenliga undervisning! Tänk, vilken underbar dag, "kvällen före vedermödans utbrytande", då Guds församling, den rena bruden i triumf evakueras från jorden! Triumffärden går genom den onda andevärldens domäner i himlarymderna. Det blir den största och underbaraste dagen i mänsklighetens historia!


Mikael Walfridsson - 12/11-22 23:35
Guds frid, Sven.
Tack för en välsignad hälsning. Ja, det är så sant. Före det att Herren bryter det första sigillet och Guds domslut går ut över jorden, är Guds församling hemma himlen. Vilken nåd och vilken härlighet. Vi ses snart på himlens sky. Maranatha. Mikael


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det torsdagen den 25 juli 2024, vecka 30 och klockan är 06:01. Jakob har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-07-24 14:37
Be att det inte ska åska och regna idag när jag ska cykla till och från jobbet.

2 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Gunilla Persson kom med helikopter och berättade om Jesus på tältmöte i Örnsköldsvik

Matteus 1:1 - Kommentar

Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg

Donald Trump skjuten på valmöte i Pennsylvania

Hur blir man Guds barn?

Christer Åberg berättar om sin frälsning i vekkelseteltet i Stockaryd

Målle Lindberg, 95, sjunger och talar om himlen i tältet i Stockaryd

Halleluja Jesus är min vän - Sång med Christer Åberg i tältet i Stockaryd

Historisk kväll med Målle Lindberg, 95, i tältet i Stockaryd

Är alla Guds barn enligt Bibeln?


Senaste kommentaren

Andy Svensson - 20/07-24 17:27
https://www.nowtheendbegins.com/joe-biden-told-donors-time-to-put-trump-in-a-bullseye/ Hej Susse det var på den länken jag läste det.

Skrevs i Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM