Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Varför krigas det i Israel?

Christer Åberg
2021-05-22 15:15

Varför krigas det i Israel?

Bild: Aftonbladet.

Under den senaste veckan har människor marscherat på Europas huvudstäder och ropat "död åt judarna". I städer som Sydney, London, Glasgow och Paris har folkmassor marscherat och sjungit "från Jordanien till havet, Palestina ska vara fritt". Vad de pratar om är den etniska rensningen av det judiska folket efter att staten Israel har förstörts.

Krig mellan Gaza och Israel

Under de senaste åren har det flera gånger blossat upp krig mellan Gaza och Israel. Och det har alltid börjat med att den terroriststämplade organsationen Hamas i Gaza har skjutit massvis med raketer mot Israel i syfte att, förutom få världsopinionen vänd mot Israel, döda och skada så många civila judar som möjligt. 

Iron dome och missriktade missiler

Men på grund av Israels mycket avancerade försvarssystem, kallad Iron dome, skjuts de flesta ner så bara tio procent slinker igenom. Dessutom ska vi komma ihåg att många av de missiler som skjuts iväg mot Israel blir felriktade och att de istället orsakar död och förödelse inne i Gaza. Så alla de som har dött i årets Gazakrig har inte orsakats av israeler utan av terrorstämplade Hamas själva. De har lyckats döda fler av sina egna än de har lyckats döda judar.

Många gånger hamnar de missiler som Israel inte lyckas skjuta ner på obebodda trakter men i årets krig som blossade upp i slutet av den muslimska fastemånaden ramadan har 12 israeler dödats. Israel har i sin tur skickat bombplan in i Gaza och förstört de underjordiska tunnlarna, där terrorister och krigsmaterial göms, och dödat Hamasledare. Runt 200 palestinier har dödats. Nu har det blivit en bräcklig vapenvila och världen väntar spänt ytterligare på ett nytt Gazakrig. Det kommer, var så säker, men det kan dröja några år.

"Befria Palestina"

Jag har fått många meddelanden på den sociala plattformen TikTok som propagerar "Befria Palestina". Läser man den slogan lite hastigt kan man tro att de menar de palestinska områdena Gaza och Västbanken. Men så är inte fallet. 

Jag ska förklara. Jag har muslimska vänner, som är jättetrevliga och fina, men de tar aldrig ordet "Israel" i sin mun, utan de säger istället alltid "Palestina". När de säger "Palestina" menar de inte de palestinska områdena utan de menar hela Israel. När då en sådan slogan kommer på TikTok som "befria Palestina" menar de att hela Israel ska befrias från judar! Eftersom de anser att hela Israel är Palestina och att detta land är palestiniernas.

Världens enda judiska nationalstat

Medborgarantalet i Israel är cirka 8,68 miljoner människor. Av dessa är cirka 6,5 ​​miljoner judar (ungefär 75% av befolkningen). Israel är en judisk och demokratisk stat och världens enda judiska nationalstat. 

I landet bor även många andra etniska grupper, inklusive en stor mängd arabiska israeler, liksom många religiösa minoritetsgrupper, inklusive muslimerkristnadrusersamaritanerbahaier och andra. Dessutom bor palestinska medborgare inom Israels gränser eller pendlar för att arbeta i Israel, främst från Västbanken. 

När årets krig i Gaza pågick gav sig en del palestinier ut på gatorna i Israel och orsakade stor oro.  I Västbanken och i Gaza bor det cirka 5 miljoner människor.

Israel föds och direkt krig

1947 föddes den moderna staten Israel, med Israel som en judisk majoritetsstat och Palestina som en muslimsk majoritetsstat - med Jerusalem som den neutrala religiösa zonen. Den muslimska världen var rasande och försökte förinta den nya nationen vid födseln. Det blev det arabiska / israeliska kriget 1948 och det slutade med en israelisk seger som resulterade i att de tog över västra Jerusalem och flera palestinska länder. Palestina delades in i Västbanken under Jordaniens kontroll och Gaza under Egyptens kontroll.

De arabiska nationerna attackerade sedan Israel 1967, men som med kriget 1948 resulterade sexdagskriget i en avgörande israelisk seger. De ockuperade nu Västbanken och Gaza, och Camp David-avtalen resulterade i en orolig fred. Den palestinska befrielsearganisationen (PLO) bildades under Yassar Arafat, och slutligen efter år av terrorism och förtryck kom PLO och Israel överens om Osloavtalen 1993 och 1995 - palestinierna hade åter kontroll över Västbanken.

Hamas

Men det fanns betydande motstånd från Israel och Palestina, och ett resultat av detta var uppkomsten av Hamas, en mer extrem islamistisk organisation, och en annan var en ökning av antalet judiska bosättare på Västbanken.

Detta handlar inte bara om Israel och Palestina - det är världspolitik.  Det finns en strid inom den muslimska världen mellan Turkiet och Iran på ena sidan, och saudierna och araberna på den andra. Iran har inte gjort någon hemlighet att de vill förinta Israel. Å andra sidan gjorde Trump-administrationen de senaste åren en överraskande framgång med Förenade Arabemiraten, Bahrain, Marocko och Sudan som erkände Israel.

Men som Greg Sheridan, redaktören för The Australian, påpekar: 

"I Mellanöstern har Biden skyndat på för att ångra allt Trump gjorde. Resultatet är kaos, svaghet, obeslutsamhet, bristande tydlighet och uppmuntrade fiender."

Detta har särskild betydelse för den aktuella oron eftersom Iran nu känner sig mer uppmuntrat och är den primära leverantören av missiler till Hamas. De vill också att de israeliska överenskommelserna med de arabiska nationerna ska misslyckas.

Antisemitism och den etniska rensningen

Situationen i Israel / Palestina bör inte användas som skydd för antisemitism. Mänskliga rättigheter åberopas nu som en anledning att attackera Israel. Medan antisemitismen för ett par decennier sedan i stor utsträckning betraktades som ett ytterst högerfenomen, är det mycket mer sannolikt att dagens antisemiter är vänster.

Under den senaste veckan har människor marscherat på Europas huvudstäder och ropat "död åt judarna". I städer som Sydney, London, Glasgow och Paris har folkmassor marscherat och sjungit "från Jordanien till havet, Palestina ska vara fritt". Vad de pratar om är den etniska rensningen av det judiska folket efter att staten Israel har förstörts.

Religionskrig

Vi ska komma ihåg att krigen mellan Israel/judarna och palestinierna/araberna/muslimerna är ett religionskrig. Muslimerna vill ha hela Israel som de kallar för Palestina och särskilt hela Jerusalem. Det talas om en tvåstatslösning, men det kommer aldrig bli en tvåstatslösning eftersom palestinierna/araberna/muslimerna vill inte ha det - de vill ha hela Israel och Jerusalem.

Varför är landet Israel så viktigt?

"...inte heller vid jorden, för den är hans fotpall, inte heller vid Jerusalem, för det är den store Konungens stad." (Matt 5:35.)

Till detta land skall Jesus Kristus - Messias - komma tillbaka till och Jerusalem är den store Konungens stad. Israel är ett mycket tydligt tidstecken på att Jesus kommer snart. Människor dödas i de otaliga krigen men egentligen är striden andlig. Djävulen vill inte att Jesus ska komma tillbaka till Israel och Jerusalem. Därför gör han allt för att försöka förstöra och hindra detta.

Jesus säger i Bibeln att frälsningen kommer från judarna. Och vem är denna frälsning? - JESUS! Det är han som är Frälsaren och han kommer från sin mänskliga sida från det judiska folket. Jesus är Guds Son som blev människa - en jude - och som människa kunde han dö för det judiska folkets synder men också för alla andra människors synder. När Gud utvalde det judiska folket så var det för att Guds Son - Frälsaren - skulle födas där. 

Ryckas upp

När som helst kan de frälsta hämtas hem - ryckas upp - av Jesus Kristus. Därefter kommer Jesus tillbaka sju år senare till jorden till Jerusalem i Israel tillsammans med de frälsta. Då finns naturligtvis både Israel och Jerusalem kvar - den store Konungens stad. Djävulen har inte lyckats med sina försök att förstöra det och utplåna Israel och det judiska folket.

Gud älskar alla människor

Vi som är frälsta måste verkligen förstå att Gud älskar alla människor och att Jesus dog på korset för alla människor eftersom han vill att alla människor ska bli frälsta och komma till insikt om sanningen.

Jesus dog för judarna, men han dog också för alla palestinier och muslimer. Det finns frälsta människor som tror på Jesus bland judarna i Israel, men det finns också frälsta människor som tror på Jesus bland palestinierna i Gaza och på Västbanken. De är våra systrar och bröder. Därför kan ingen kristen som älskar Gud och människor supportar att Palestina och Israel skjuter raketer på varandra och dödar människor. Det är omöjligt eftersom Jesu Kristi försoning gäller alla människor. Jesus själv bad då han hängde på korset:

"Fader, förlåt dem, för de vet inte vad de gör." (Luk 23:34.)

Men Gud har en plan för Israel och det judiska folket. Och den planen kommer gå i uppfyllelse och ingen och ingenting kan hindra detta. Till Jerusalem i Israel ska Jesus komma tillbaka för den är den store Konungens stad.

Källa

Israel – Wikipedia

Christer Åberg

#Israel #Palestina; Gaza #Hamas #PLO #Krig #antisemitism #Jerusalem

Dela:

0 kommentarer

Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-05-25 21:21
Min kära syster har blivit avlurad på massor av pengar. De fick henne att ta lån.. Hur kan hon bli fri igen Jesus? Bara du Jesus bara du! Gode Gud rädda henne!!!

1 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade

John Bunyan och "Kristens resa": En av den kristna litteraturens mest inflytelserika verk

Musik och vittnesbörd i Allianskyrkan den 25 maj

En andlig resa i Hasselas stillhet och naturskönhet

Skapelsen del 1 - I början skapade Gud himmel och jord

Jesus har farit upp under jubel

Gud har farit upp under jubel - Profetia på Jesu Kristi himmelsfärd

Christer Åberg sjunger "Du behöver Jesus" i programmet "Varför Jesus?"

Varför Jesus? Christer Åberg Kanal 10 den 8 maj

Jag ska aldrig dö - Christer Åberg, Nenne Lindberg


Senaste kommentaren

Anders - 24/05-24 10:32
Tack Christer för denna skriftliga predikan. Viktigt att förstå vad Jesus menar. Den helige Ande hjälper oss att förstå. Tack! Gud välsignar dig, I Jesus namn. Amen

Skrevs i Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM