1 116 online! | Sidvisningar idag: 185 000 | Igår: 263 843 |

www.apg29.nu

Annons

Chatt Nyhetsbrev Biblar Läsarmejl Bönesidan Dagens ros Date29 Kommentarer Fråga Christer Kontakt Sök

Så här blir du Andedöpt


Vad är Andedopet? 

Du har kanske hört uttrycket ”Andedöpt”? Att man kan bli Andedöpt och börja tala i tungor!

Vad är ”Andedöpt”? Bibeln använder mer än ett ord eller beskrivning för Andedopet. Bibeln säger ibland ”döpa i helig Ande och eld”, ibland säger Bibeln ”ta emot den helige Ande”, att den helige Ande ”kommer över” och att den helige Ande ”faller över” människor.

Dessa olika uttryck är beskrivningar av samma sak: Att man blir döpt i den helige Ande så att man kan börja tala i tungor.

Tungotalet

”Och de blev alla uppfyllda av den Helige Ande och började tala med andra tungomål, allteftersom Anden ingav dem att tala.” - Apg 2:4

När man blir döpt i den Helige Ande kommer den Helige Ande över den troende och fyller honom så att denne kan börja tala i tungor. Det är viktigt att i det här sammanhanget påtala att tungotalet inte är själva Andedopet, utan det är en konsekvens av Andedopet.

Blir man döpt i den Helige Ande så kan man alltid tala i tungor. Villkoret för att kunna tala i tungor är om man vill tala i tungor. Alla människor som tror på Jesus och är Andedöpta kan alltid tala i tungor om de vill. Det är en fråga om viljehandling.

”Då han hade församlat dem, befallde han dem: Lämna inte Jerusalem utan invänta Faderns löfte som ni har hört av mig. För Johannes döpte verkligen i vatten, men ni ska om några få dagar bli döpta i den Helige Ande.” - Apg 1:4-5

Jesus sa till sina lärjungar att de skulle vänta i Jerusalem så skulle de bli döpta i den Helige Ande. De väntade då i tio dagar på den Helige Ande. När pingstdagen kom på den tionde dagen föll den Helige Ande över alla som satt i den övre salen så att de alla kunde börja tala i tungor.

”När pingstdagen var inne var de alla samlade i full enighet. Då kom plötsligt ett dån från himlen, såsom en våldsam storm drar fram, och det fyllde hela huset där de satt. Och de blev alla uppfyllda av den Helige Ande och började tala med andra tungomål, allteftersom Anden ingav dem att tala.” - Apg 2:1-4

Hur vet man att man är Andedöpt?

På samma sätt föll den helige Ande på alla som kom till tro på Jesus i Kornelius hus så att de började tala i tungor. På vilket sätt att verkligen visste att dessa blev döpta i den Helige Ande förklarar Bibeln tydligt:

”För de hörde dem tala med tungor och prisa Gud.” - Apg 10:46

De visste att de hade blivit Andedöpta på grund av att de talade i tungor.

I detta sammanhang står det:

”Då tog Petrus till orda: Inte kan väl någon förbjuda att dessa blir döpta i vatten, då de har fått den Helige Ande liksom vi?”

Här blev den Helige Ande också given till hedningarna. Förut var den Helige Ande bara given åt judarna.

Andedopet är inte vattendopet

Vi ser också i det här sammanhanget att Andedopet inte är detsamma som att bli döpt i vatten. De blev Andeöpta innan de blev vattendöpta. Oftast sker vattendopet före, men här skedde det efter Andedopet.

Om du vill att den Helige Ande ska komma över dig, falla över dig eller bli Andedöpt så måste du ta emot den Helige Anden.

Hur blir man Andedöpt?

Jesu lärjungar var tvungna att vänta i tio dagar innan den Helige Ande kom och föll över dem. Men nu har den Helige Ande kommit. Alltsedan pingstdagen har Anden varit kvar på jorden. Så idag behöver vi inte vänta på Anden. Han är här. Vad vi då behöver göra är att ta emot den Helige Ande.

Den Helige Ande är en gåva. En gåva tar man emot. Gåvan den Helige Ande är given, så vad du och jag endast behöver göra är att ta emot! Du behöver inte vänta, du behöver inte tigga och be, du behöver endast ta emot och öppna din mun och börja tala i tungor!

Villkoret för att ta emot den Helige Ande är att man har tagit emot Jesus och är frälst. Är du inte frälst så kan du inte ta emot den Helige Ande. Du måste först tro på Jesus, sedan kan du ta emot den Helige Ande och börja tala i tungor.

Till för den troende

”Och dessa tecken ska följa dem som tror: […] de ska tala med nya tungor.” - Mark 16:17

Jesus säger här klart och tydligt att om du tror så ska du tala i tungor. Tungotalet är alltså till för den troende. Alla som tror på Jesus Kristus kan alltså bli Andedöpta och tala i tungor.

Men du måste vilja som jag förklarade här innan i artikeln. Om du tror och vill så kan du här och nu ta emot den Helige Ande, öppna din mun och börja tala i tungor.

Född av Anden är inte Andedopet

Innan vi går vidare måste jag reda ut ett vanligt missförstånd bland en del troende när det gäller Andens dop. De blandar nämligen ihop att vara född av Anden och döpt av Anden, och säger att de båda sakerna handlar om att man har blivit döpt av den Helige Ande. Låt oss slå fast med en gång att så är inte fallet. Jag ska försöka reda ut begreppen för dig.

Då du har tagit emot Jesus har du blivit född av Anden. Den Helige Ande har kommit in i din ande och fött dig på nytt och gjort dig till en ny skapelse. Är du frälst så har du alltså den Helige Ande i dig. Om du inte har den helige Ande i dig så är du inte frälst. Men har du Jesus så är du frälst och Anden har kommit in i dig. Men detta är inte detsamma som att vara döpt i Anden.

Då du är döpt i den Helige Ande har Anden kommit över dig och du kan tala i tungor. Det är alltså en stor skillnad på att vara född av den Helige Ande och döpt i den Helige Ande. Vi får inte blanda ihop dessa begrepp. Gör vi det kan vi missa att ta emot den Helige Andes dop. Och då får vi inte heller kraft att vara Jesu Kristi vittnen.

Apollos lärjungar

Vi ser att detta var fallet med de lärjungar som Apollos hade vunnit för Jesus. De var frälsta och hade Jesus som Herren, men de hade aldrig hört talas om att den Helige Ande fanns eller var given. De var bara födda av Anden men inte döpta av Anden. Den Helige Ande hade kommit in i dem och bodde i dem, men den Helige Ande hade inte kommit över dem.

Och det hände, medan Apollos var i Korint, att Paulus kom ner till Efesus sedan han rest genom de övre delarna av landet. Och där fann han några lärjungar. Han sa till dem: Tog ni emot den Helige Ande när ni kom till tro? Då sa de till honom: Vi har inte ens hört att det finns någon Helig Ande. Och han sa till dem: Vad blev ni då döpta med? De svarade: Med Johannes dop. Då sa Paulus: Johannes döpte i sanning med omvändelsens dop, och sa till folket att de skulle tro på honom som skulle komma efter honom, det vill säga på Kristus Jesus. Sedan de hade hört detta lät de sig döpa i Herren Jesu namn. Och när Paulus lade händerna på dem, kom den Helige Ande över dem och de talade i tungor och profeterade. Och tillsammans var de omkring tolv män. - Apg 19:1-7

Men när Paulus undervisade dem om Jesus, troendedopet och den Helige Ande lät de sig döpas, då kom den Helige Ande över dem när Paulus lade sina händer på dem och de började tala i tungor och profetera.

Förvissningen om att de hade blivit döpta i den Helige Ande var att de nu kunde tala i tungor.

Vi ser med detta tydliga bibliska exempel att vara född av Anden och döpt av Anden inte är samma sak. Det är alltså två olika erfarenheter.

Om du är född av Anden, då vill den Helige Ande också komma över dig så att du blir döpt av Anden. Och detta sker genom din medverkan att du tar emot honom.

Hur tar man emot den Helige Ande?

Jag vill inte göra det svårt för dig utan enkelt så att du också kan ta emot den Helige Ande och börja tala i tungor. Att ta emot den Helige Ande går faktiskt till på samma sätt då du tog emot Jesus och blev frälst.

Hur tog du emot Jesus? Du tog emot honom med din mun, med dina ord. Du sa direkt till Jesus: ”Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som min Herre.” Då kom Jesus in i ditt hjärta och du blev frälst och född på nytt. För att bli döpt av Anden säger du till Jesus: ”Jesus jag tar emot den Helige Ande nu. Tack Jesus att du nu har gett mig den Helige Ande och att jag nu kan börja tala i tungor.” Därefter öppnar du din mun och börjar tala i tungor.

Svårare är det inte. Vi ska inte krångla till det. Gåvan den Helige Ande är dig given, du ska bara ta emot honom!


Skriv ut

 
Publicerat av tisdag 8 augusti 2017 20:57 | #andens+dop #andedöpt #tungotal | Direktlänk | Nyhetsbrev | RSS

APG29 NÅR TUSENTALS VARJE DAG!
Gillar du Apg29?
Swisha en peng till: 070 935 66 96


2 kommentarer

bengt

det kanske är därför en del predikar

torrt och tråkigt

för att dom inte är andedöpta

Svara -   - 9/8-17 11:32 -


bengt

det är så viktigt att du tar upp det här

christer

Svara -   - 10/8-17 12:16 -


Din kommentar

NYTT! Ditt namn och mejladress måste godkännas innan kommentaren publiceras. Efter godkännande måste du alltid ha samma namn och mejl nästa gång du postar en kommentar, annars godkänns inte kommentaren.


Kom ihåg mig?Christer Åberg besöker Betaniakapellet i Möklinta

0

Läs allt!


Christer Åberg vittnar på Avesta och Sala torg

1

Läs allt!


Mikrochip Party i USA - Början på vilddjurets märke?

Av Mikael Valfridsson 

Här i början av augusti, höll ett tekniskt företag i River Falls i USA ett ”Chip party”, där cirka 50 anställda gick med på att få ett mikrochip implantat i handen. Efteråt fick dom anställda en t-shirt där det stod: ”I got chipped”.

39

Läs allt!


Hos Jesus, endast hos Jesus

Christer Åberg sjunger och spelar ukulele den fantastiska läsarsången "Hos Jesus, endast hos Jesus".

5

Läs allt!


Ännu ett terrordåd i Islams namn

Bild: Aftonbladet. 

Jag ska vara ärlig: Jag har inte orkat skriva något eller sätta mig in i de fruktansvärda terrorattentaten i Barcelona, Spanien, på grund av en trötthet från min sida, eftersom "nu har det skett ännu ett terrordåd i Islams namn".

35

Läs allt!


Islamofobi medicineras bort?

skärmdump från  patientjournal där en kvinna blivit diagnoserad för "islamofobi". 

En psykiatriker har diagnoserat en kvinna i Sverige för "islamofobi". 

42

Läs allt!


Bibeln nämner inget om ”den sista stora väckelsen”

Läsarmejl av Konrad Nyström 

Bild: Världen idag. 

I Nordamerika har vi fått se många "väckelser födda i köttet", som varar maximalt några år, och lämnar inget av bestående värde efter sig, utan ofta sargade församlingar och vilseledda människor. Varför då? För att det inte är Gud som står bakom. 

92

Läs allt!


Dagens ord

Dagens bibelord

“Den som har Sonen, han har livet; den som icke har Guds Son, han har icke livet.” (1 John 5:12)

I dag är det 20/08-2017 kl. 15:43 v. 33 och Jesus söker Bernhard och Bernt !

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? - Be den här bönen:

Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som min Herre och Frälsare. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Jag ber om förlåtelse för alla mina synder. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?
» Ja!

Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. - Joh 3:16President Putin har genomskådat påve Franciskus

Läsarmejl av nils 

President Putin har läxat upp påve Franciskus för att utöva politisk ideologi i stället för att syssla med kyrkan, och varnade att ledaren av katolska kyrkan Inte är en Guds man!

51

Läs allt!


Senaste kommentarer


Det räcker med Jesus

Det är Jesus som gör miraklet. Det är han som föder dig på nytt och gör dig till en ny skapelse. Det är han som förlåter alla dina synder. Inte du. Du har bara att ta emot Jesus så gör han undret.

1

Läs allt!


Om Ryssland anfaller Sverige

Av Holger Nilsson 

Om Ryssland anfaller Sverige den 20 augusti, hur är beredskapen inför det i så fall?

114

Läs allt!


AktuelltApg29 har tusentals bloggartiklar! Gå vidare till fler artiklar:

NÄSTA


Artiklar Kommentarer Bönesidan Fråga Christer Kontakt | Bankkonto: 8169-5,303 725 382-4 | Swish: 070 935 66 96

Christer Åberg och dottern Desiré.

Denna bloggsajt är skapad och drivs av evangelisten Christer Åberg, 53 år gammal. Christer Åberg blev frälst då han tog emot Jesus som sin Herre för 33 år sedan. Bloggsajten Apg29 har funnits på nätet sedan 2001, alltså 16 år i år. Christer Åberg är en änkeman sedan 2008. Han har en dotter på 11 år, Desiré, som brukar kallas för "Dessan", och en son i himlen, Joel, som skulle ha varit 9 år om han hade levt idag. Christer Åberg drivs av att förkunna om Jesus och hur man blir frälst. Det är därför som denna bloggsajt finns till.

Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

Apg29 använder cookies. Cookies är en liten fil som lagras i din dator. Detta går att stänga av i din webbläsare.

1 115 online! | Sidvisningar idag: 185 002 | Igår: 263 843 |

MediaCreeper Creeper

Besök också Apg29 på:

Facebook | Twitter | Youtube | Vimeo | Instagram 

TA EMOT JESUS!

↑ Upp